İhtiyaçlarınıza uygun bir bilgisayar monitörü nasıl satın alınır?

Hep mutlu olmak
Hep mutlu olmak

Doğru boyut, çözünürlük ve görüntü kalitesine sahip bir monitör seçmek çocuklarınızın göz ve nörolojik sağlığı için çok önemli.

Büyük ekranlar her zamankinden daha ucuz ancak boyut ve fiyattan çok daha fazla dikkate alınması gereken şey var. Ortalama bir kullanıcı için düşük maliyetli basit monitörlerden, tasarımcılara ve sıkı oyunculara yönelik üst düzey modellere kadar her şeyi uygun fiyat etiketleri ile satın alabilirsiniz.

Temel monitör terminolojisi
Farklı monitör türlerine geçmeden önce anlamanız gereken birkaç terim var.

Çözünürlük: Tıpkı bir TV’de olduğu gibi ekran görüntünüzü çizmek için kullanılan piksel (resim öğeleri) sayısı. Çoğu monitör yüksek çözünürlüklü (HD), 2K veya 4K UHD’dir.

Yenileme hızı: Hertz (Hz) cinsinden ölçülür; bu, görüntünün saniyede yenilenme sayısıdır. Daha yüksek yenileme hızları, özellikle çevrimiçi oyun gibi hızlı ilerleyen içeriklerde netliği artırabilen ve titremeyi azaltabilen, genel olarak daha düzgün bir görüntü sunar.

Yanıt oranı: Genellikle ‘giriş gecikmesi’ olarak adlandırılan bu, genellikle klavye/fare ile etkileşim ile eylemi ekranda görmek arasında geçen süreyi ifade eder. Yavaş tepki süreleri bulanık görüntüler oluşturabilir veya gölgelenme gösterebilir, ancak ortalama bir gözün bir ila beş milisaniye arasındaki farkı fark etmesi pek mümkün değildir.

En boy oranı: Bugünlerde hemen hemen tüm monitörler TV’lerle aynı 16:9 konfigürasyonunda geliyor ancak ekstra yatay alan ekleyen bazı ultra geniş 21:9 ekranlar da bulabilirsiniz.

Monitör türleri
Bilgisayar monitörleri üç geniş kategoriye ayrılır. Her biri LCD, LED veya OLED panel teknolojisini kullanır.

Standart/ev ofis monitörü
Yaklaşık 24-30 inç arasında değişen ve günlük kullanım için tasarlanmış tüketici sınıfı monitörler. Özel modellerde bulacağınız pahalı özellikler ve ıslıklar olmadan, iyi performans, görüntü kalitesi ve boyut arasında bir denge kurarlar. Örneğin web’de gezinme, kelime işleme ve temel fotoğraf düzenleme, yüksek yenileme hızı ve düşük giriş gecikmesi gerektirmez.

Oyun monitörü
Bu monitörler, oyun oynarken sorunsuz, duyarlı bir deneyim sunmak için giriş gecikmesini mümkün olduğu kadar azaltırken yenileme hızını artırır. Tüketici monitörlerinin yenileme hızları 60Hz civarındayken, oyun monitörleri genellikle 120Hz veya daha fazlasını sunar. Birçoğu size daha düşük yenileme hızıyla daha yüksek bir çözünürlükte oynama seçeneği sunan veya tam tersi olan çeşitli çözünürlüklerde mevcuttur. Birkaç üst düzey model 4K 120Hz’yi destekler ancak bunlar pahalı olabilir.

Bu monitörler oldukça büyüyebilir. 16:9 ve 21:9 seçeneklerinin mevcut olduğu, küçük bir TV’ye benzer boyutlarda 42 inç ekranlar bulmak alışılmadık bir durum değil. Ayrıca performansı artırmak için belirli grafik kartlarıyla uyumluluk ve farklı oyun türleri için optimize edilmiş görüntü modları gibi oyun odaklı ekstra özelliklerle birlikte gelirler.

Tasarımcı/yaratıcı monitör
Görüntü kalitesi söz konusu olduğunda en iyi ürün olan bu modeller meraklı ve profesyonel fotoğrafçılara, kameramanlara ve grafik sanatçılarına yöneliktir. Bu uygulamalar nadiren yüksek yenileme hızları ve düşük yanıt süreleri gerektirir; dolayısıyla bu özellikler genellikle tasarım monitörleri için yüksek ayrıntı ve doğru renk üretiminin yanında ikincil öneme sahiptir. Bunlar ayrıca 16:9 ve 21:9 konfigürasyonlarında da mevcuttur.

Oyun monitörleri pahalı olabilir ancak etkileşimli eğlence için optimize edilmiştir.

Monitörler nasıl çalışır?
TV’ler gibi, bilgisayar monitörünün paneline güç veren birkaç farklı teknoloji vardır. Türü ürün özelliklerinde bulacaksınız.

Bükülmüş nematik (TN): Bu, hızlı tepki ve yenileme hızları sağlayabilir ancak renklerin doğruluğu daha düşüktür.

Dikey hizalama (VA): TN’ye kıyasla biraz daha yavaş yanıt oranı, ancak çok ciddi bir oyuncu olmadığınız sürece fark göz ardı edilebilir. Renk üretimi TN’den daha iyidir. Bu, tüketici sınıfı monitörler için iyi bir orta yol.

Düzlem içi geçiş (IPS): Kontrast ve siyahlar dahil doğru renk üretimi için en iyi seçenek. IPS’in tepki oranları yavaştı ve bu da bu monitörleri oyun oynamak için uygunsuz hale getiriyordu ancak o zamandan bu yana teknoloji gelişti ve bazılarının giriş gecikmesinin 1-2 milisaniye kadar düşük olduğu iddia edildi.

OLED: Zengin renkleri, gerçek siyahları ve görüntüyü gerçekten çarpıcı hale getirebilen kontrastı sayesinde TV üreticileri arasında birkaç yıldır popüler olan bir LED ekran türü. Monitörünüzde çok sayıda film ve şov izlemeyi (aynı zamanda oyun oynamayı) planlıyorsanız harika bir seçenektir, ancak genellikle en pahalı seçenektir.

En iyi boyut, çözünürlük ve yenileme hızı nedir?
Bu, monitörü her gün nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Ekran boyutunun çapraz olarak inç cinsinden ölçüldüğünü unutmayın.

Genel kullanım
Maksimum 5-10 ms yanıt süresine sahip yüksek çözünürlüklü, 60 Hz VA veya TN ekran, web’de gezinme, e-postaları kontrol etme, YouTube akışı ve temel fotoğraf düzenleme gibi genel görevlere uygundur. Bilgisayarınızdaki fotoğraflara bakmayı seviyorsanız, bir IPS monitör ekstra maliyete değer olabilir. Masanızda yer sıkıntısı olmadığı sürece 25 inç veya daha fazla ekran boyutu hedefleyin.

Ev ofisi/çalışma
Genel kullanım amaçlı bir monitörle aynı teknik özellikler işe yarayacaktır ancak 30 inç veya daha fazla civarında biraz daha büyük bir modeli göz önünde bulundurun. Bu size aynı anda birden fazla belgeyi ve tarayıcıyı ekranda görüntüleme çok yönlülüğü sağlayacaktır. Günde yaklaşık sekiz saat bakacağınız için daha kaliteli bir panel için biraz daha fazla ödemeye değer.

Eğlence
Monitörünüz filmler, TV şovları ve YouTube için bir ev eğlence cihazı olarak da kullanılıyorsa, iyi bir renk, yüksek çözünürlük ve büyük bir ekran isteyeceksiniz. 2K veya 4K UHD çözünürlüğe ve HDR desteğine sahip 16:9, IPS veya OLED, gidilecek yoldur. 60Hz, akış hizmetlerindeki ve fiziksel medyadaki eğlencenin büyük çoğunluğuna uygundur, ancak az miktarda içerik 120Hz’den yararlanabilir.

Oyun
Bu monitörlerin boyutları 42 inçe kadar çıkabiliyor ve evinizde sınırlı bir alanınız olmadığı sürece 30 inçten küçük olanı satın almak istemezsiniz. Daha sonra, daha fazla ayrıntıyla mı (daha yüksek çözünürlük) yoksa daha düzgün bir görüntüyle mi (yüksek yenileme hızı) oyun oynamayı tercih edeceğinize karar vermeniz gerekir. İdeal seçenek, 120Hz desteğine sahip 4K UHD monitördür çünkü bunlar size performansı artırmak için çözünürlüğü anında ayarlama özgürlüğü verir.

Oynadığınız oyun türüne bağlı olarak ultra geniş 21:9 monitör düşünmeye değer olabilir; örneğin, birinci şahıs nişancı oyunları genişletilmiş çevresel görüşten yararlanırken, macera oyunları ek ekran alanıyla geniş ve muhteşem görünebilir.

Satın almadan önce yazılım ve donanım özelliklerinizi kontrol etmeyi unutmayın. Piyasada çok sayıda 5K ve 144-240 Hz monitör olmasına rağmen yazılım desteği sınırlıdır ve bu çözünürlüklerin ve yenileme hızlarının çıktısını almak için güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır.

Tasarım/içerik oluşturma
Gerçekten ev fotoğrafçılığına, videografiye meraklıysanız veya bu alanlarda biraz ek iş yapıyorsanız, 30 inç artı 4K UHD, IPS, 60Hz+ monitör idealdir.

Büyük bir oyun monitörü mü yoksa küçük bir TV mi satın almalısınız?
Bazı TV üreticileri, oyun monitörleri alanında rekabet edebilmek için 42 inçlik küçük TV’leri geri getirdi. Her ikisi de iyi seçeneklerdir ancak satın almadan önce ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız.

Oyun monitörleri
Artıları: Çok amaçlı (oyun, web’de gezinme, kelime işlem), çoğu, gelişmiş performans için grafik kartlarıyla senkronize edilebilir, yakından ve uzaktan görüntülenmek üzere tasarlanmıştır.

Eksileri: Oyun konsolu, PC veya medya aktarıcı gibi harici bir cihaz gerektirir, TV yayını yoktur, yerleşik hoparlörlere sahip olmayabilir, gereksinimlerinize uyacak şekilde bazı kurulum ve uğraşlar gerektirebilir, sınırlı HDR desteği (Dolby Vision monitörler mevcut değildir) yaygın değil).

Küçük televizyon
Artıları: TV’ye yazılım yükleyebilir (örneğin yayın hizmetleri), TV yayınına erişim, geniş HDR desteği, genel olarak tak ve çalıştır, dahili hoparlörler.

Eksileri: Çoğunlukla eğlence odaklıdır, günlük görevler için bilgisayar gerekir, web tarayıcıları genellikle iyi çalışmaz, bir monitör gibi yakından görüntülemeye pek uygun değildir, grafik kartı senkronizasyonunu desteklemeyebilir.

Diğer monitör özellikleri
Ekran kaplaması: Parlak ve mat olmak üzere iki tür ekran kaplaması vardır. Bunlar resim kalitesini farklı şekillerde etkiler. Parlaklık genellikle daha fazla kontrastla canlı bir görüntü sunar, ancak yansıtıcı kaplama bu ekranların parlak ışıkta kullanımını zorlaştırır. Mat ekranlar parlama önleyici kaplamayla bu sorunla mücadele eder, ancak genellikle canlılıktan ödün verir.
Bağlantılar : Üst düzey monitörler video için birden fazla giriş/çıkış seçeneği içerir: VGA (D-sub), DVI, HDMI, Mini Ekran, Thunderbolt ve USB-C. Bazı monitörlerdeki belirli özellikler yalnızca belirli kablolarla kullanılabilir. Örneğin, 120–144 Hz gibi yüksek yenileme hızları sunan monitörler, DVI veya HDMI 2.1 kablosu gerektirir.
HDMI 2.1 desteği: HDMI’nin en son sürümü, 120 Hz’de 4K oyun oynamaya izin verecek yeterli bant genişliğine sahiptir. HDMI’nin eski sürümleri 4K’yı destekleyebilir ve daha düşük çözünürlüklerde 120 Hz çıkış sağlayabilir, ancak aynı anda bu mümkün değildir.

Ses çıkışı: Hoparlör kablolarınız bilgisayarınıza ulaşamıyorsa AUX bağlantı noktası gibi bir şey kullanışlı olabilir.
USB girişleri: Günümüzde çoğu dizüstü bilgisayar yalnızca bir veya iki USB girişiyle geliyor. Takılacak çok sayıda cihazınız veya ekipmanınız varsa, monitörde birkaç tane daha olması kullanışlıdır.
Grafik kartı senkronizasyonu: Nvidia ve AMD iki büyük grafik kartı üreticisidir. Her birinde G-Sync (Nvidia) ve FreeSync (AMD) adı verilen ve grafik kartına ve monitöre senkronize olmasını ve oyun sırasında en akıcı (örn. takılmayan) görüntüyü sunmasını söyleyen bir yazılım bulunur. Bunun çalışması için monitörlerin biri veya her ikisi için dahili desteğe sahip olması gerekir. Oyun cihazınızda grafik kartını destekleyen bir monitör arayın.
Piksel aralığı : Genel anlamda, piksel aralığı (bazen nokta aralığı), monitör ekranınızı oluşturan bitişik kırmızı/mavi/yeşil nokta (kümeler) kümeleri arasındaki mesafedir. Milimetre cinsinden ölçülen daha küçük piksel aralığı, daha keskin, daha ayrıntılı, gerçekçi bir görüntü ve daha yakın izleme mesafelerinde daha kaliteli bir görüntü anlamına gelir.
Piksel politikası: Bazı monitörlerde varışta ölü pikseller bulunur. Bu, ekranda parlak veya siyah bir nokta olabilir. Çoğu şirketin, garanti kapsamında değiştirme talebinde bulunabilmeniz için mevcut olabilecek kabul edilebilir ölü piksel sayısını tanımlayan bir piksel politikası vardır.
Ergonomi : Satın almadan önce monitörü en uygun görüş açısına ayarlamaya çalışın ve bunun mümkün olup olmadığını ve ne kadar çaba gerektiğini not edin. Ayrıca, oturduğunuzda göz seviyenizin ekranın üst üçte birlik kısmında olması gereken izleme yüksekliğini de kontrol edin.
Kontroller : Monitörünüzü en iyi etkiyi sağlayacak şekilde ayarlamak, kontrollerin ince ayarını gerektirir; bunlar monitörün ön yüzündeki kontrastı, parlaklığı, yatay ve dikey hizalamayı ve daha fazlasını ayarlamanıza olanak tanıyan düğmelerle yapılabilir. Düğme yerleşimine ve erişimin kolay olup olmadığına da dikkat edin.
Hoparlörler : Bazı modellerde, sizi bilgisayarınıza özel bir ses sistemi bağlama zorunluluğundan kurtaran dahili hoparlörler bulunur. Masanızda sınırlı alan varsa bu kullanışlıdır, ancak dahili monitör hoparlörlerinin subwoofer’lı harici hoparlör kurulumuyla aynı ses kalitesini üretmesi pek olası değildir.
Garanti : Çoğu monitör üç yıllık bir garantiyle gelir ancak minimum olarak en az bir yıllık koruma ile birlikte gelmelidirler. İnce baskının markalar arasında büyük farklılıklar gösterebileceğini unutmayın.
Kavisli ekran: Kavisli monitörler, kenarların çevresel görüşünüzü ‘sarması’ nedeniyle daha sürükleyici olduklarını iddia eder. Pratikte ufak bir fark yaratabilir ancak kavisli ekranların satın alınması gereken bir ürün olması için yeterli değil.

Görüntü kalitesi nasıl kontrol edilir
Zorlukla kazandığınız parayı yatırmadan önce yapmanız gereken son şey, görüntü kalitesini kontrol etmektir. Bu adımlar kaliteli monitörleri kalitesiz ekranlardan ayırmanıza yardımcı olacaktır.

Keskinlik/odak : Ekranın köşelerindeki metin veya grafikleri, merkezdeki aynı metin/grafiklerle karşılaştırarak kontrol edin. İyi bir monitörün hem merkezi hem de köşeleri keskin olmalıdır.
Metin netliği : Not Defteri gibi bir metin programını açın ve birkaç satır yazın. Metin bulanık görünüyorsa veya mor, kırmızı veya yeşil çerçeveler (renk saçaklanması olarak bilinir) gösteriyorsa, monitör iyi kalitede olmayabilir.
Parlaklık : Parlaklık ayarlarını kontrol edin. Ekrandaki monitörler, mağaza içi aydınlık koşullar için maksimuma ayarlanabilir ve bu, ev kullanımını yansıtmayabilir.
Doğruluk : Yatay çizgiler yatay mı? Dikey çizgiler dikey mi? Herhangi bir sapma olup olmadığını özellikle monitörün kenarlarında kontrol edin.
Oranlar : Bir daire çiziyorsanız veya görüyorsanız, bu dairenin gerçek bir daire olması gerekir ve hangi yönde ölçerseniz ölçün aynı çapa sahip olmalıdır.
Renkler : Kırmızı, yeşil, mavi ve sarı saf renkler olmalı; çamurlu, koyu veya çok parlak olmamalıdır. Ten tonları, yeşil, kırmızı veya mavi bir ton olmadan doğru görünmelidir. Monitörün ortasındaki ve kenarlarındaki renkleri kontrol edin.
Parlama : Bazı monitörler parlamaya diğerlerine göre daha duyarlıdır. Bu, açık havada veya parlak ışık altında çalışırken meydana gelebilir. Monitöre birden fazla açıdan bakmak, parlamanın ne kadar etki yaratabileceğini belirlemenize yardımcı olacaktır.


Monitörlerde enerji kullanımı
Monitörler az miktarda enerji kullanır, ancak bu nispeten yeni bir olgudur. Bunun nedeni, bunların minimum enerji performansı standartlarının (MEPS) bir parçası olmaları ve neredeyse on yıldır bu şekilde olmalarıdır.

Şu anda ortalama enerji kullanımı 19 inçlik ortalama monitör boyutu için yılda 100kWh’nin biraz altında olsa da, MEPS’in piyasaya sürülmesinden önce testlerimiz, daha küçük, ortalama boyutlu bir monitör için ortalama enerji kullanımının bu miktarın beş katı olduğunu gösterdi. Dolar cinsinden, bugünlerde monitörünüzü kullanmanın bekleme maliyetinin çok daha düşük olduğunu görüyorsunuz.

About the Author

Melih Melik SÖNMEZ
1976'da İstanbul'da doğdum.