Mini SD Karttan Bilgi Kurtarma Hakkında

ubuntu melic solutions
ubuntu melic solutions

Çevremde bir çok insanın başına gelen ve teknoloji adına gerçekten hayal kırıklığı yaratan durumlardan bir tanesi SD kartın bozulması.

Kulağınıza küpe olsun diye ben büyük puntolarla yazılmayan bir tecrübemi aktarıyorum :

Siz siz olun SD kartınızı sona kadar doldurmayın.

“Not enough disk space” hatası almanız kesinlikle SD kartınızda hata alacağınız anlamına gelmiyor ama kullanmış olduğunuz telefon ya da kamerada SDniz caching için kullanıyorsa bazı disk yapılarının bozulmasına sebep olabiliyor kanısındayım.Şimdilik kanıt mahiyetinde bir makale veya bilgi bulamadığım için size net bir şey de diyemiyorum.Beni tanıyanlar bilir; varsa kanıtımıda elbet buradan size ileteceğim.

Tabi bu noktada neden yedek almadığımız sorusunun cevabına ait bir sürü bahanelerle örülmüş en yaygın ve bilindik paradoks ile sizi kısa süreliğine yalnız bırakıyorum, nefes almanız bittiğinde bir alt satırda konumuza benimle katılabilirsiniz.

Size öncelikle TAMAMEN bozulmamış SD Card/ USB Disk ve Bellek hatta mevcut harddiskinizin içerisinden bilgilerinizi alabilmenizi sağlayacak bir kaç komut ile tanıştırmak istiyorum.Elbette ben Ubuntu kullanıyorum ve bu önerilerim ve çözümlerim linux tabanlı. Hemen benim kullandığım işletim sistemi linux değil değip konuyu kenara atmayın lütfen çünkü ister windows 10 kullanıyorsanız hyper-v veya eski bir sürüm varsa bile isterseniz Oracle’ın VM VirtualBox’ı kullanarak herhangi bir linux distrosunu makinenize sanal olarak kurabilirsiniz. Bu kurulum ile ilgili link i çok kısa bir süre sonra buradan okuyabileceksiniz.(Şimdi aklıma geldi sizin için yazacağım.)

Evet ya işletim sisteminiz bir linux ve ya yukarıdaki yazdıklarımdan etkilendiniz esasında kurtaracak dosyalarınız yok sırf kendinizi geliştirmek için bir sanal linux makine kurdunuz (evet ben öyle yaptım!).Hadi direkt kodlara dalalım o zaman …

Komutlar :
fdisk - disk bölümlerini (partition) düzenlemenize yarayan çok kuvvetli bir araç

lsblk - ram diskler hariç sisteminizde var olan tüm blok cihazların bilgisini verecektir.

blkid - sisteminizde var olan tüm blok cihazların özelliklerini ve alt bilgilerini verir

dmesg - kernel'de yayımlanan mesajları görmenizi sağlar.özellikle bilgisayarınıza bir cihaz taktığınızda ne gibi bir mesajlar kernelde yayımlanıyor görmek isterseniz bunu kullanmalısınız

dd - bir dosyayı kopyalamanıza ya da değiştirmenize yarar ; bu komutu her zaman alabiliyorken sd kartın imajini almak için kullanabilirsiniz
örn.:dd if=/dev/sdb of=dump conv=noerror

dosfsck- MS-DOS doya formatındaki diskleri kontrol veya tamir etmenize yarar

kpartx - disklerinizin bölümlerinizi okuyarak haritasını çıkarmaya yarar

gdisk- GPT fdisk mevcut eski MBR bilginizi alir ve GUID disk bölümlem bilgisi ile günceller. Isterseniz -l secenegi ile var olan dölüm bilgilerini görüntülemenizi sağlar.

testdisk ve photorec - eğer diskinizi görebiliyorsanız içerisinden dosyaları kurtarmak veya diskinizin imajını çıkarmak istiyorsanız kullanmanızı kesinlikle önerebileceğim Christophe GRENIER 'in yazdığı ve detaylı bilgileri http://www.cgsecurity.org adresinden bulabileceğiniz çok başarılı bir disk tool'u.

photorec öncelikle kullanmanızı önermek isterim ; testdisk’e göre kısmen daha kolay bir araç. Diskinizi görüyorsanız ki bu bilgisaara taktığınızda disk resminin gözükmesi ama içini okuyamamanız yada formatlamış olmanız demek.hiç vakit kaybetmeden imajını almanızı sonrada photorec ile içinden kurtarabileceğiniz ne varsa kurtarmanızı öneririm.

Bilginiz olsun diye söylüyorum , bir diskin içerisinden ne kadar çok bilgiyi kurtaracağınız konusunda kesin bir oran ya da bilgi yoktur; ama kesin olan bir şey varsa oda dosyalarınızı kaybettiğinizi düşündüğünüz diskin üzerinde hiç bir yazım ve silme işlemi yapılmamalıdır.Ne kadar çok o diski kullanmaya devam ederseniz emin olun içerisinden kurtarmayı düşündüğünüz dosyaları kurtarma ihtimalinizi de o kadar çok tahrip ediyor ve azaltmış oluyorsunuz.

Önce paniklemeden bir bilene sorun ve mümkün mertebe soğuk kanlılığınızı koruyun.

Yukarıda yazdıklarım umarım işinize yaramıştır ve şimdiden geçmiş olsun ; umarım bir daha ki sefere yedek alma konusunda daha temkinli oluruz.

About the Author

Melih Melik SÖNMEZ
1976'da İstanbul'da doğdum.