Hayatımın bir çok döneminde Linux ile uğraşmama rağmen asla sürekli bir kullanım durumuna hiç kendimi sokmamıştım. Bir bilene sormak her zaman daha kolay olduğu gibi en doğrusuda olmuştu işin açıkcası benim için.Ve tabiki herşeyi bilmenin mümkün olmadığını Google’ın “Did you mean…” çakmasından da anlayabiliyoruz, gün geliyor işte onunda bilmediği çıkabiliyor .
İşin şakası bir yana iş yerimde ikinci eski bilgisayarımı (evet farkındayım aynı anda iki bilgisayar kullanıyor olmak hangi açıdan bakarsanız bakın yanlış) Ubuntu kurup neredeyse gündelik bütün işlerimi onunla çözmeye çalışmaya başladığım günden beri artık bazı Linux konularında kendimi geliştirmem gerektiğini hergün tekrar tekrar keşfediyorum. Elbette yılların verdiği tecrübe ile Linux’u kullanma konusunda çoğu zaman sıkıntı yaşamasamda herşeyi bilemediğimiz için takılıp kaldığımda olmuyor desem yalan olmaz. Tam bu noktada fazla kullanma ihtiyacım olmadığı için ne işe yaradığı hep kafamda muamma kalan SysRq tuşunun ne kadar önemli bir tuş olduğunu keşfetmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum.
SysRq tuşunun bu güne kadar Print Screen özelliğini hepimiz biliyor ve kullanıyoruz ama bu tuşun esasında Linux’un alt seviye komutlarını kullanabilmek için kullanıldığını paylaşmak istedim.
Tabi SysRq tuş kombinasyonlarını kullanmak istiyorsanız ALT tuşu ile kullanıyor olmalısınız.
Alt+SysReq
Bu iki tuşa bastıktan sonra kullanabileceğiniz komutları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Reboot Even If SystemUtterly Broken – (Türkçeye çevirince sistem çökmüş bile olsa resetle anlamına geliyor) koyu harf ile tanımlı olan harfleri sırası ile ALT+ SysRq tuşuna basılı tutarken basarsanız B harfine bastığınız anda sistem resetlenir. Biliyorum bunu sona bırakmalıydım ama benim için çok faydalı olduğu için önceliği buna vermek istedim.
- ALT + SysRq +0-9 Konsol ekranı log seviyesini set eder ( CTRL + ALT + 1-6)
- ALT + SysRq + b Sistemin reboot etmesini sağlar.
- ALT + SysRq + e PID 1 hariç tüm çalışan uygulamalar için SIGTERM sinyali gönderir.
- ALT + SysRq + i Init hariçi tüm çalışan uygulamalar için için SIGKILL sinyali gönderir.
- ALT + SysRq + o Sistemi kapatmak için kullanılır.
- ALT + SysRq + d Bloklanmış görevleri listeler
- ALT + SysRq + u Bağlı dosya sistemlerini salt okunur (read-only) olarak mount eder.
- ALT + SysRq + t Mevcut çalışan görevleri ve bilgilerini listeler.
- ALT + SysRq + s Mount olmuş dosya sistemlerini senkronize eder.
Bu arada bazılarınız bu tuş kombinasyonunun çalışmadığını söyleyebilirsiniz.Bunun sebebi bu tuş kombinasyonunun disabled/pasif edilmesinden yada aktif edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bundan emin olmak için şu komutu yazın “cat /proc/sys/kernel/sysrq” ve sonucun 0 olup olmadığına bakın.Genelde bu komut ile 1 veya 0 dan farklı bir rakam geliyorsa SysRq tuşu tanımlı demektir.
Bu arada terminal ekranındayken ALT + SysRq ile h veya araçubuğu(space) tuşlarına basarsanız kullanabileceğiniz SysRq tuşlarının listesini alacaksınız.