Normalde Windows veya Mac kullanıcısı iseniz ve eliniz Linux’a çok deymediyse farklı masaüstü seçme fikri size uzak gelebilir.Çünkü Linux’un aksine diğer işletim sistemlerinde size verilen ile yetinmek zorundaydınız. Peki seçenekler nedir derseniz işte en çok bilinenleri :
- GNOME
- KDE Plasma
- MATE
- Xfce
Gelin isterseniz kısaca bu dört tane arayüzün en genel özellikleri ile karşılaştıralım ki ihtiyacımız için en doğru seçimi yapabilelim.
Gnome | KDE Plasma | MATE | Xfce |
Stabil | Stabil | Kaynak Verimli | Kolay Kullanım |
GTK Destekli | Son Derece Özelleştirilebilir | Sezgisel Tasarım | Çok Hafif |
Düzenli Güncellenir | Görseli albenili | Hız için testedilmiş | Çok Stabil |
Evet bu 3 adımda özetlenebilecek değiller elbet ama kafanızda bir fikir oluştuğunu düşünüyorum. Aşağıda paylaşacağım detaylar ile sanıyorum bu tablo örtüşünce daha anlamlı hale gelecek.
GNOME
GNOME, GNU Network Object Model Environment Türkçe’ye çevirirsek Ağ Nesnel Model Ortamı diyebiliriz ve Ubuntu Sunucuları ile en çok dağıtılan masaüstü ortamı GNOME dur. Bu açık kaynak kodlu yazılım ayrıca Ubuntu’nun İş İstasyonları için de tercih edilen ve standart tanımlı olarak gelen arayüzdür. Gerçek şudur ki Ubuntu sunucu arayüzü için en doğal ve en güçlü tercih GNOME gibi gözüküyor. Gnome bununla beraber kabul etmek gerekiyor ki hem kullanımı kolay hem de güvenilir bir tercih.
Peki bunun haricinde GNOME neler veriyor tercih edenlere ?
İşte size bazı diğer Gnome özellikleri :
- Kesinlinkle fazlasıyla stabil
- Sürekli güncelleme alıyor
- Aktif bir kominitisi var
- Bir çok uygulama mevcut
- Dokunmatik ve Mobile uyumlu
- Gerçekten iyi entegre edilmiş bir yapısı ve doğası var
- Güçlü bir arayüz
- GTK-tabanlı uygulamalar için doğal destek sağlıyor
- Güçlü bir mesajlaşma sistemi yapısı mevcut
Görünüm açısından, GNOME bazı karmaşık geçici çözümler olmadan çok fazla özelleştirilebilir değildir (neredeyse özelleştirilebilir olması daha doğru olur). Ancak harika bir tasarımla bunu telafi ediyor. RAM ve CPU performansına biraz fazla yüklenebilir ve eğer sunucunuzun kaynakları sınırlıysa bu bir sorun olabilir. Özetlemek gerekirse, GNOME, öylesine yapılmış ve standart masaüstü arayüzü uygulaması değildir, bir çok artısı olduğu gibi elbette deminde belirttiğim gibi zayıf bir sunucu için dezavantajları da bulunmakta.
KDE Plasma
Ve işte bir başka temel Linux dağıtımları için masaüstü arayüzü (GUI) uygulaması. Her ne kadar GNOME kadar popüler olmasa da başlı başına bir ana akım masaüstü arayüzüdür ve bunu destekleyecek bir çok özelliklere sahiptir. Kullanıcıların gerekli öğeleri kolayca eklemesine veya kaldırmasına olanak tanıyan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.
KDE Plasma en belirgin özellikleri :
- Hafif ve kaynak dostudur
- Kullanımı kolay
- Son Derece Özelleştirilebilir
- Aktif bir Topluluk’a sahip
- Gerçekten çok hızlı
- Pek çok uygulamayı destekliyor
- Görsel olarak çekici diyebiliriz
KDE Plasma tartışmasız şimdiye kadarki en özelleştirilebilir Linux masaüstüdür. Sadece birkaç tıklamayla görünümünün tüm yönlerini değiştirebilirsiniz. Bu arada özellikle Windows işletim sisteminde Linux’a geçiş yapanlar için tasarlanmış desek yalan olmaz çünkü tasarımı aynı zamanda Windows’tan ilham almıştır; bu, tanıdık simge yerleşimlerine sahip benzer bir görev çubuğu ve başlat menüsü anlamına geliyor. Daha az sayıda uygulamaya sahip olmasına rağmen, sunduğu uygulamalar herhangi bir GNOME uygulamasını yenebilecek kadar güçlüdür. Bununla birlikte, sunucu işletim sistemi olarak KDE Plasma söz konusu olduğunda belki de göz önünde bulundurulması gereken en önemli özellik, kaynak açısından ne kadar çok verimli olduğudur. Çok fazla kaynağınız yoksa veya daha önemli görevler için bunlara ihtiyacınız varsa KDE Plazma mükemmel bir seçim olacaktır. Sonuç olarak, KDE Plazma, özellikle Windows’a alışkınsanız, Linux kullanırken daha “normal” bir deneyim elde ederken kaynak kullanımını düşük tutmanın harika bir yoludur.
MATE
MATE, göz alıcı ama hafif bir masaüstü deneyimi sağlama konusunda deneyimlidir. Kaynak açısından KDE Plazma’dan çok daha verimli olduğundan Ubuntu sunucu GUI’si veya sunucu işletim sistemi olarak mükemmel bir seçim olacaktır.
MATE Özellikleri :
- Kaynak Açısından Son Derece Verimli
- Sezgisel Tasarım (Kullanım deneyimini kolaylaştırır)
- Hız ve performans için tasarlanmış ve test edilmiş
- Düşük kaynaklı makinelerinde çalıştırılabilir
- Tam bir uygulama setini destekler
MATE aslında en popüler masaüstü ortamının eski bir sürümü olan GNOME 2’yi temel alıyor. Ancak kökenine rağmen MATE, Windows benzeri tasarımı ve çok hızlı performansıyla büyük ölçüde kendine has bir GUI’dir. Hatta bazı uzmanlar bunun Xfce’den bile daha hafif olduğunu düşünüyor; bu nedenle, sunucu işletim sisteminize biraz güzellik katmak ve yine de hızını arttırmak için olabildiğince gereksiz uygulamaları azaltmak istiyorsanız, MATE tercih edilecek bir yoldur.
Xfce
Hafif masaüstü ortamları söz konusu olduğunda Xfce genellikle ilk üçten biridir; ve bu listedeki kaynak açısından en verimli Ubuntu GUI masaüstüdür. Ancak bu hafif dokunuş, daha az modern grafikler ile bedelini ödüyor. Bir dizüstü bilgisayar veya iş istasyonu için en iyi seçim olmayabilir, ancak VPS gibi sınırlı kaynaklara sahip bir sunucu kullanıyorsanız ve güncel olmayan grafiklere aldırış etmiyorsanız, Xfce kesinlikle sizin için en iyi Ubuntu sunucu GUI’sidir. Sahip olduğunuz kaynakları web trafiğini yönetmek veya web uygulamanızı çalıştırmak gibi gerçekten önemli olan görevlere ayırmanıza olanak tanır.
İşte bazı özellikleri :
- İnanılmaz hafif
- Stabil bir ortam
- Kullanıcı dostu
- Etkileyiciliği olan bir tasarımı var diyebiliriz
- Bir çok plugin ve uygulama sunar
- Kullanımı kolaydır ( iki kez mi yazdım anlam olarak :))
Özet
Kişisel bir makine kullanıyorsanız ve estetik kaygınız varsa ayrıca kaynaklarınız fazla fazla yeterli ise GNOME veya KDE Plasma sanıyorum daha doğru bir tercih olacaktır. Ancak gerçekten bir sunucu için bir arayüze ihtiyacınız var ise ve performansı etkilemesini istemiyorsanız ya da gerçekten kaynaklar açısından düşük bütçeli bir sunucunuz var ise GNOME ve KDE ‘dan uzak durmalı ve Xcfe ile Mate arasında bir seçim yapmalısınız. Xcfe’nin arayüzü gerçekten diğerleri ile kıyaslanabilir değil ama bir kamyonda otomobil şıklığı aramak pek akıllıca değil , kamyonun görevi yük taşımak sonuçta.
Ref: cloudzy.com