İşyerimde birden fazla işletim sistemi ile haşır neşir olmak zorundayım.Bazıları son kullanıcı düzeyindeyken bazılarıda sunucu düzeyinde. Sürekli olarak projelerin peşinde koştuğum için farklı bir çok işletim sistemlerini denemeye çalışıyorum.Bu kadar geniş bir yelpazede çalışıyorsanız bilgi deryası içerisinde boğulmamanız mümkün değil.
En basitinden bu kadar çok parçaya bölündüğünüzde yaşayabileceğiniz en basit sıkıntı bir çok komutu artık hatırlayamamak.Mesela bir önceki gün yaşadığınız komutu tekrar çalıştırmak istediğinizde tekrar yazmak işkence olabilir.Burada hemen hemen tüm işletim sistemlerinde var olan HISTORY imdadımıza yetişiyor.
~$ history
Bu özelliği komut satırı düzeyinde çalışıyorsanız bir çok kez kullanmışsınızdır benim gibi.İşin açıkçası hiç yoksa günde 20 kez history den yararlanıyorum.
Ancak evvelsi gün bir sıkıntı yaşadım. Kullandığım farenin orta tuşu yapıştırma(paste) işine yarıyor ve hafızada uzun bir programlama kodu varmış ve history’me bu komutların hepsi eklendi ve history i kullanmam mantıksızlaştı.
~$ history -d satır_no
girerek gereksiz komutları history den silmeyi zaten biliyordum ama onlarca satırı tek tek silmek istemediğim için
nano ~/.bash_history
ile gereksiz satırları silmek istediğimde bir sıkıntı ile karşılaştım.Yukarı ok tuşu ile history de gözüken komutlar bash_history içerisinde yoktu.
Biraz araştırınca şunu fark ettim bash_history dosyasına kullandığınız komutların yazılması için kullandığınız terminal ekranını kapatmalasınız.Terminal ekranı kapanırken cache de tuttuğu history bash_history dosyasına ekleme(append) yapıyor.
Dolayısıyla history’nizi düzenlemek gibi bir hayaliniz varsa açık terminal bırakmayın.