Wınnnnrdpress, biraz hız iyidir :D

Wordpress
wordpress-logo-icon

WordPress, bugüne kadarki en popüler İçerik Yönetim Sistemidir (CMS) ve bugün dünyadaki tüm web sitelerinin %38’inden fazlasına güç sağlar. Web sitesi sahiplerinin kalite ve işlevselliğe sahip web sitelerini hızla oluşturmalarına olanak tanıyan çok yönlülüğü nedeniyle değerlidir.

Bununla birlikte, WordPress’in iyi performansı göstermesi için yapılması gerekenler vardır. Bir WordPress sitesi çalıştırıyorsanız ve performansın ortalamanın altında olduğunu düşünüyorsanız, birkaç küçük değişiklik yaparak performansınızı artırabilirsiniz.

Nasıl mı?

Aşağıda WordPress site performansınızı artırmanızı sağlayacak bazı yöntemleri sizin için listeledik.

WordPress İçin Performans Artırma Yöntemleri

1. Düzgün Önbelleğe Almamak

Genel olarak önbelleğe alma, uygulamaların daha hızlı işleme veya erişim için verileri bellekte depolamasıdır. Daha hızlı erişim önbelleğe almayı etkinleştirerek web sitenizin bölümlerini önceden yükleyebilirsiniz. Yararlanabileceğiniz çeşitli önbellekleme modları vardır, ancak bunlar genellikle iki kategoriden birine girer; istemci tarafı önbelleği veya sunucu tarafı önbelleği.

İstemci tarafı önbelleğe alma (genellikle tarayıcı önbelleğe alma), sitenizin hangi öğelerinin bir ziyaretçinin web tarayıcısında depolandığını tanımlamanıza yardımcı olur. Ayrıca, siteniz güncellenirse tarayıcının güncellenmiş öğelerle önbelleği yenileyebilmesi için bu öğelerin depolanacağı süreyi belirtmenize olanak tanır. Tarayıcı önbelleğe alma, CSS, JS ve resimler gibi statik öğelerle çalışır.

Sunucu tarafı önbelleğe alma, web sunucunuzda uygulanan herhangi bir önbelleğe alma yöntemidir. Bunlar, OPcode önbelleğe alma, sayfa önbelleğe alma, veri tabanı önbelleğe alma ve daha fazlasını içerebilir. Bu yöntemlerin her biri, WordPress’in çeşitli öğeleriyle ilgilenir ve bunlardan yararlanmak, site performansınızı iyileştirmeye yardımcı olur.

WordPress çok yüksek düzeyde veri tabanı merkezlidir. Ne yazık ki, bir veri tabanıyla çalışan herhangi bir işlemin çalışması için genellikle çok fazla kaynak (işlem gücü ve bellek) gerekir. Veri tabanı önbelleğe alma ile yaptığınız şey, belirli sonuçları elde etmek için geçen süreyi azaltmak için temel olarak önceki sorguların sonuçlarını belleğe kaydetmektir.

1. Çözüm: Önbelleğe alma eklentileri kurun

Önbelleğe alma, WordPress web sitenizin performansını büyük ölçüde artırmanın en önemli yollarından biridir.

Peki bunu nasıl yaparım diyorsanız, neyse ki WordPress ile ilgili her şeyde olduğu gibi, buna yardımcı olmak için kullanabileceğiniz eklentiler var.

Piyasada çok sayıda iyi WordPress önbelleğe alma eklentisi olsa da, eğer bütçeniz varsa, Swift Performance kullanmanız önerilir.

Eklenti, hız performansı sorunları için entegre bir çözüm sunar. Kullanıcılar, veri tabanı temizleme ve kod (HTML, CSS, JavaScript, vb.) optimizasyonu, sunucu ayarları ve önbellek yapısı dahil olmak üzere WordPress sitelerini yalnızca birkaç tıklamayla optimize etmenize olanak tanır.

Swift Performance ayrıca, otomatik olarak JPG-PNG veya WEBP sürümünde optimize edilmiş görüntüler oluşturmaya da yardımcı olur. Bu, web sayfalarınızın WEBP görüntü biçimini destekleyen modern tarayıcılarda daha da hızlı yüklenmesini sağlar.

WEBP görüntüleri, Google’a göre JPEG’den %25 – %34 daha küçüktür ve 1,56 kat daha hızlı yüklenir. WEBP’nin tarayıcı desteği şu anda %94,2’ye ulaşmış durumdadır.

2. Çözüm: Web barındırıcınızda OPCache’yi etkinleştirin

OPcache, PHP betiklerinin derlenmiş işlem kodlarını önbelleğe alarak sitelerin sayfa içeriğini önemli ölçüde daha hızlı sunmasını sağlar. Çoğu shared hosting sağlayıcısı, kullanıcılarının kontrol panellerinden OPcache uzantısını yüklemelerine izin verir. Yani, web sitenizi daha hızlı yüklemek için bu seçeneği kullanmak için barındırma kontrol panelinize giriş yapmanız ve bu işlevi etkinleştirmeniz yeterlidir.

2. HDD’de Depolanan Veri Tabanları

Hemen hemen çoğu web hosting sağlayıcısı, Solid State Drive (SSD) çözümleri sunar. SSD’ler, geleneksel sabit sürücünün yüksek teknoloji versiyonudur ve çok daha hızlıdır. Ancak SSD fiyatlarındaki düşüşe rağmen, yine de mekanik sabit disklerden daha pahalıdır.

Bu nedenle, bazı hosting sağlayıcıları hibrit bir kurulumdan kurtulmaya çalışabilir. Uygulamaları SSD’lerden çalıştırırlar, ancak depolama için geleneksel sabit diskleri kullanırlar. Bu, WordPress kullanıcıları için kötü bir haberdir, çünkü veri tabanının SSD yerine daha yavaş, mekanik sürücülerde bulunması muhtemeldir. Bu yüzden WordPress hosting sağlayıcınızın tam bir SSD çözümü sunup sunmadığını kontrol ettiğinizden emin olun ve tam SSD barındırma sunan barındırma şirketlerine bağlı kalın.

3. Eski PHP

WordPress PHP tabanlıdır. Bu yüzden sunucunuzun çalıştırdığı PHP sürümü de site performansınızı etkileyebilir. PHP 7, PHP 5.6’dan neredeyse iki kat daha hızlı performans gösterecek şekilde test edilmiştir. Bu, performansta %100 artış demektir.

Buradaki çözüm, web sitenizin PHP sürümünü güncellemekten geçer. PHP’nin daha eski bir sürümü üzerinde çalışıyorsanız, yalnızca PHP’nin daha yeni bir sürümünü seçerek hız iyileştirmeleri görmeniz olasıdır. Çoğu web hosting sağlayıcısı, web barındırma kontrol panelinizden seçebileceğiniz birden fazla PHP sürümü sunar.

4. HTTP/2

HTTP/2, 2015 yılında tanıtılan “yeni” bir internet protokolüdür. Önceki sürüm HTTP/1.1’den farklı olarak, aynı anda birden fazla veri talebinin yapılmasına izin verir. Bu, web sitenizin varlıkları için yükleme süresini azaltmaya yardımcı olur.

Çözüm, HTTP/2 uygulamaktan geçer. Ancak buna rağmen, bazı web hosting servis sağlayıcıları hala HTTP/2 sunmaz veya yalnızca daha pahalı planlarda bunu sunar. 

5. Hızlandırılmış Sunucu

Web siteleri otomatiktir ve performansları kendilerine sunulan kaynakların miktarından etkilenebilir. Her sitenin web trafiğini işlemek için işlem gücüne ve belleğe sahip olması gerekir. Hacim ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla kaynak gerekir.

Web sitenize ani bir ziyaretçi akını varsa, hosting planınız hepsini aynı anda idare edecek kaynaklara sahip olmayabilir. Bu, sitenin yavaşlamasına veya bazı istekler için kullanılamamasına neden olur.

Bu sunucudaki tüm hesaplar sabit miktarda kaynak paylaştığından, durumun paylaşılan barındırma planlarında ortaya çıkması daha olasıdır. Bu yüzden sitenizin sorunsuz çalıştığından emin olmak için Uptime Robot, Website Pulse ve Freshping gibi bir site izleme aracı kullanmayı deneyin.

Bu araçları kullanmak, belirli bir süre içinde sunucunuzun ne kadar iyi performans gösterdiğini değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Siteniz yavaşlamaya devam ediyorsa veya sunucu her zaman kapalıysa, daha iyi bir plana veya tamamen farklı bir web barındırıcısına geçmeyi düşünebilirsiniz.

VPS barındırma planları, paylaşılan hosting planlarından daha pahalıdır ancak yüksek trafiği daha kolay idare edebilir. Bunun nedeni, VPS hosting planlarının genellikle ölçeklenebilir olmasıdır; bu, sitenizin daha fazlasına ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, kaynak miktarını dinamik olarak artırabileceğiniz anlamına gelir.

6. Hacimli Medya Dosyaları

Büyük, keskin görüntüler veya heyecan verici videolar göz kamaştırıcı olsa da, bu multimedya dosyalarının genellikle büyük boyutlu olduğunu unutmayın. Genel bir kural olarak, bir dosya ne kadar büyükse, yüklenmesi o kadar uzun sürer.

Bu, onlardan tamamen vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez, ancak en azından dosyalarınızı optimize etmeniz gerekir.

Çözüm olarak görüntülerinizi sıkıştırabilirsiniz.

Örneğin, bir BMP dosyası genellikle bir GIF veya JPG dosyasından daha büyük olacaktır. Görüntüleri optimize etmek için bunu manuel olarak veya bir eklenti kullanarak yapmayı seçebilirsiniz. Bu WordPress eklentileri arasında EWWW ve Short Pixel bulunur.

Bir eklenti kullanmamaya karar verirseniz, görüntüleri manuel olarak optimize etmek için kullanabileceğiniz çevrimiçi araçlar da vardır. Bunlardan bazıları Optimizilla ve EzGIF’tir.

7. Kötü Optimize Edilmiş / Bozuk Veri Tabanı

Kötü Optimize Edilmiş / Bozuk Veri Tabanı

Daha önce WordPress’in veri tabanı merkezli olduğundan ve SSD depolamanın sorguları hızlandırmaya nasıl yardımcı olabileceğinden bahsetmiştik. Ancak, veri tabanının durumu da sitenizin performansında rol oynar.

Veri tabanınıza giren her bir öğeyi kontrol etmek çok zor olabilir, bu nedenle zaman zaman biraz temizlik yapmanız gerekir. Bu, veri tabanınızın düzenli kalmasına ve tam hızda çalışabilmesine yardımcı olacaktır.

Bunun için kullanabileceğiniz eklentilerden bazıları, WP DBManager ve WP Sweep’tir.

8. Çok Fazla Eklenti

Eklentiler aynı zamanda temel WordPress kodunun uzantılarıdır, bu yüzden ne kadar çok kullanırsanız, WordPress siteniz o kadar hantal olur. Bu da sitenizin ek yüküne katkıda bulunur ve performansı değişen derecelerde etkileyebilir.

Bu yüzden mümkünse, yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan eklentileri çalıştırdığınızdan emin olun ve gereksiz eklentileri kaldırmaya çalışın. 

9. Hacklenmiş Site

Günümüzün siber suçluları varlıklarını tespit etmenizi engellemeye çalışır. Amaçları, hesabınızdaki kaynakları kendilerini zenginleştirmek için kullanmaktır. Örneğin, sizin kaynaklarınızı kripto para birimi madenciliği yapmak için kullanabilirler.

Kaynakları sitenizden alacakları için bu, performans üzerinde büyük etki yaratabilir. Bu yüzden sitenizin ele geçirilmediğinden emin olmak için sitenizi düzenli olarak taramanız gerekir.

Sucuri gibi bir güvenlik aracına yatırım yapmak ve yalnızca güvenilir kaynaklardan eklentiler yüklemek de sizi bu gibi durumların içine girmekten kurtarır. Eklentilerinizin yasal olup olmadığını kontrol etmek için ve sorunları taramak için ise, Plugin Security Checker gibi bir araç kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki listede anlattıklarımızı göz önünde bulundurursanız, verimli bir WordPress sitesi çalıştırmak neredeyse tam zamanlı bir iş olabilir. Ancak, en iyi eklentileri kullanır ve sitenizi düzenli olarak izlerseniz, yüksek performanslı bir WordPress sitesine sahip olabilirsiniz. Bu yüzden yaptığınız her şeyde performansa odaklanmayı unutmayın ve sitenize eklemek istediğiniz her şeyi dikkatlice düşünün.

About the Author

Melih Melik SÖNMEZ
1976'da İstanbul'da doğdum.