Evet! Nasıl Mı ? Buyrun yazımı okumaya devam edin lütfen.
Windows Subsystem for Linux yani Türkçe’si Linux İşletim sistemleri için Windows Alt-sistem. Heyecan verici eğer basit linux işlemleri yapmanız gerekiyor özellikle de basit seviyede linux öğrenmek istiyorsanız elbette öneriyorum. Ama şahsen eğer gerçekten o işletim sistemini öğrenmek istiyorsanız komple bilgisayarınıza o işletim sistemini kurmalısınız.
Önce gelelim WSL i nasıl kuracağımıza sonra ne olduğu ile uzun uzun konuşuruz. WSL Windows 10 ile beraber gelen bir özellik. Hyper-V ile ilgili veya Oracle VM VirtualBox ya da VMware WS Player gibi uygulamalar kurmadan işletim sisteminizi kurup çalıştırabilmenizi sağlayan bir yapı. Mimarisi ile ilgili daha detaylı bilgileri bir başka yazımda sizler ile paylaşacağım. Tabi bu arada Windows 10 işletim sisteminizin olması WSL ‘i hemen kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor.
Yeterli seviyede komut çalıştırma ve sorun çözebilme yeteneğiniz var ise aşağıda yazacağım komutları işletmekte ve dakikalar içerisinde Linux işletim sisteminize kavuşmanız mümkün.
Windows 10 işletim sisteminizin versiyon 1903 üstü olması ayrıca Build olarak da 18362 üzeri olması gerekiyor ve aşağıda anlattığım tüm bilgiler sisteminizin x86 olduğu varsayılıyor. Ne dediğimi ya da nasıl kontrol edeceğinizi bilmiyorsanız komut satırında “winver” komutunu çalıştırın lütfen.
Birçok makalede üst versiyon olduğu durumlarda bir sıkıntı olmadan sadece şu komutu kurarak gerekli yüklemeleri başlatabiliyorsunuz; işte komut :
wsl --install
Ama tabi biz bu işleri otomatik yapsın diye değil manuel yapmak zorunda olduğumu için adım adım size komutları sırayla yazıyorum.
1nci Adım – Sistemi Hazırlama
İşletim sistemimizin hazır hale getirmek için önce aşağıdaki komutu Administrator yetkisi ile açtığımız PowerShell ekranına (CMD de olur ama alışın artık şu PowerShell’e) aşağıdaki komutu girip başarılı bir şekilde çalıştığından emin olun.
dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart
Genel olarak orijinal dokümanlarında da uyardığı gibi bir sonraki adıma geçmeden önce işletim sisteminizi bir restart etmenizi tavsiye ediyorum.
2nci Adım – Sistem Güncelleme
Evet doğru okuyorsunuz ; lütfen windows güncelleme işleminizi gerçekleştirin ; eğer tekrardan makinenizi restart etmeniz istenirse ; muhakkak bu adımı gerçekleştirin. Windows ile çalışmanın dayanılmaz hafifliği diyelim.
Adım 3 – Sanal Makine Özelliğinizi Aktif Etme
Yine Admin yetkisi ile açılmış PowerShell ekranında (CMD de olur peki tamam) şu komutu çalıştırın lütfen :
dism.exe /online /enable-feature /featurename:VirtualMachinePlatform /all /norestart
Elbette ne yapıyoruz makinemizi restart ediyoruz.
Adım 4 – Linux Kernel Güncelleme Dosyasını İndirme
Bu paylaşacağım dosya WSL den WSL2 Kernel için gerekli olan packet lütfen indirip yükleyiniz.
WSL2 linux kernel Update package for x64 machines
Paketi indirdikten sonra kurun , eğer kurulum esnasında size yetki izni isterse Y harfi ile izin vermeniz gerekecektir.
5nci Adım – WSL2 yi Default Servis Yapma
PowerShell ekranını (!!!) admin yetkisi ile açıyoruz ve şu komutu giriyoruz :
wsl --set-default-version 2
Bütün bu adımların sonunda “Successful” yazısını gördüğünüzü varsayıyorum elbette.Eğer sistem donanımınız veya işletim sistemi sürümünüz yeterli değilse inatla bu adıma kadar geldiğiniz için yine de sizi tebrik ediyorum.
6ncı Adım – Arzuladığınız Linux Dağıtımını Yükleme
Bunu en kolay Microsoft Store üzerinden yapabilirsiniz.
Aşağıda da linklerini paylaştığım Dağıtımlardan birini seçip kurun.Kurma işlemi bittiğinde Aç komutu ile yada “Start Menu /Başlangıç Menü” sünden Linux Dağıtımı bulup çalıştırın.
Bir kaç dakikalık ilk kurulum aşamasından sonra size bir kullanıcı adı ve şifre oluşturmanızı isteyecektir sistem.İstediğiniz hehrnagi bir kullanıcı adı ve şifre olabilir illa windows işletim sistemi ile aynı olması gerekmiyor. Sadee şifreyi ve kullanıcı adını unutmayın bir yere yazın lütfen :D
Aşağıda Microsoft’un sitesinde paylaştıkları Linux Dağıtım Linklerini paylaşıyorum. Ama isterseniz kendiniz arayıp da bulabilirsiniz.
- Ubuntu 18.04 LTS
- Ubuntu 20.04 LTS
- Ubuntu 22.04 LTS
- openSUSE Leap 15.1
- SUSE Linux Enterprise Server 12 SP5
- SUSE Linux Enterprise Server 15 SP1
- Kali Linux
- Debian GNU/Linux
- Fedora Remix for WSL
- Pengwin
- Pengwin Enterprise
- Alpine WSL
- Raft(Free Trial)
Bu arada Microsoft Store üzerinden kurmak istemezseniz işte sizinle paylaşabileceğim manuel yükleme yapabileceğiniz Dağıtım paketleri listesi :
- Ubuntu
- Ubuntu 22.04 LTS
- Ubuntu 20.04
- Ubuntu 20.04 ARM
- Ubuntu 18.04
- Ubuntu 18.04 ARM
- Ubuntu 16.04
- Debian GNU/Linux
- Kali Linux
- SUSE Linux Enterprise Server 12
- SUSE Linux Enterprise Server 15 SP2
- SUSE Linux Enterprise Server 15 SP3
- openSUSE Tumbleweed
- openSUSE Leap 15.3
- openSUSE Leap 15.2
- Oracle Linux 8.5
- Oracle Linux 7.9
- Fedora Remix for WSL
Ref : Learn.Microsoft.Com