Java Dünyasına Hoşgeldiniz ya da Hello World!

Hello World çok klasik ama
Hello World çok klasik ama

Bir önceki yazımı okuyabilme fırsatı bulabildi iseniz artık Java Nedir ya da en azından ne değildir biliyorsunuz diye varsayıyorum.Hazırda bir Java esintisi hissedebildi iseniz gelin ilk uygulamamızı yazalım.

Söz konusu Java yazmaya geldiğinde ya bunu basit yazı editör uygulamalarını (Atom,Sublime,Notepad++,Emacs,Vim,Nano,vs) kullanarak yapacaksınız ya da IDE’ler (IntelliJ,Eclipse,vs) aracılığı ile yapacaksınız.Ücretsiz bu uygulamaları indirebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu adımı da geçtikten sonra herhalde dünyada en çok kullanılan ve yazımızın başlığı olan kodu sizinle paylaşıyorum :

public class MerhabaDunya{
  public static void main(String[] args){
    System.out.println("Merhaba Dunya!");
  }
}
// Konsol Görüntüsü: Merhaba Dunya!

Bu kod sadece konsola Merhaba Dunya! yazacaktır. Benim şimdilik tavsiyem kodlarınızı yazarken mümkün mertebe yazdığınızı sonucunu aynen görebilmeniz için Türkçe karakter kullanmamaya çalışmanız. Daha ileride sizinle bu sorunları aşmanızı sağlayacak ufak ama önemli bilgileri vereceğim; ama şimdi olabildiğince kısa ve akıl karıştırmayan adımlarla ilerlediğimiz için bu önerime kulak verin derim.

Herhangi bir Java kodunun çalışması için class (sınıf) ile tanımlanmış olmalıdır. Bizim yazdığımız örnekte class(sınıf) MerhabaDunya olarak tanımlı; bu yüzden bu dosyayı kayıt ederken dosyanın adınında class ile aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu kodu MerhabaDunya.java diye kayıt etmelisiniz.

Bir kodun çalışması için ikinci en önemli adımda kodunuzun main adında bir function(fonksiyon) içerisinde bulunması gerekmektedir. C dilinden yola çıkıldığı için C dilinden kalan bir yadigar gibi düşünün bunu ; bir nevi derleyici için zorunluluk diye kabul edin.Neticesinden derleyici programın çalıştırıldığında nereden başlayacağını bilmesi gerekiyor değil mi?

Bu main fonksiyonu ile System sınıfını çalıştırmış/çağırmış oluyoruz. Hatırlarsanız Java framework içerisinde önceden tanımlı yaklaşık 4300 sınıf tanımlı demiştik; demediysek şimdi diyoruz o zaman :D.

System sınıfını neden çağırdığımıza gelince bu sınıf sayesinde println() fonksiyonu tanımlanmış oluyor ve bu sayede bizde istediğimiz yazıyı ekrana yazabiliyoruz. Bu kod için sonuç : Merhaba Dunya!

Kodun çalışması için artık tek yapmamız gereken şey MerhabaDunya.java dosyasının bytecode(bitkoduna) compile(derlenenip) edilip JVM’ye gönderilmesi gerekiyor.Geri kalanı ile Java Sanal Makinası ilgilenecek ve ekrana MErhaba Dunya! yazacaktır.

Bu yazdıklarım size karmaşık geldiyse ve bir şey anlamadıysanız merak etmeyin şimdilik taşları masaya koyduk hepsini yerli yerine koyacağız.Kafanızda soru bırakmayı düşünmüyoruz;belki bu konuda aydınlığa kavuştuktan sonra peşinden milyonlarca soru gelebilir ama bu konu ile ilgili defteri kapatacağız merak etmeyin.

Dipnot:
1-IDE Integrated Development Environments – Entegre Edilmiş Yazılım Araçları deyince saçma sapan bir anlam çıkıyor ama kısaca şöyle özetleyeyim: IDE’lerin özelliği sizi kod yazarken bir çok dertten kurtarması , otomatik tamamlama ve ya öneride bulunması, görsel destek sağlaması,hatalarda sizi otomatik uyarması ve kodu yazdığınızda gerekli olan derleme vesaire adımları sizin yerinize yapması. Arabayı kendinizde kullanabilirsiniz ama şöförünüzün olması iyi olurdu değil mi :D

About the Author

Melih Melik SÖNMEZ
1976'da İstanbul'da doğdum.